Jednorázový výběr z penzijních fondů nebude možný

28.05.2010 08:45

 

Bezděkova komise: Jednorázový výběr z penzijních fondů bude složitější

vloženo: 25. 5. 2010 03:30, autor: ČT24

Důchodkyně Důchodkyně

Praha - Takzvaná Bezděkova komise, která má jako poradní sbor ministra financí a ministra práce a sociálních věcí připravit návrh reformy současného důchodového systému, by ráda přiměla lidi, aby čerpali úspory formou výplaty pravidelné penze. Uvažuje se tedy o tom, že by lidé peníze z penzijních fondů vůbec jednorázově čerpat nemohli. Další možností je, že by jednorázové výběry byly znevýhodněny. Stávajících klientů by se ale tato změna dotknout neměla. V dnešním vydání o tom informují Hospodářské noviny.

 

V současné době peníze z důchodového pojištění najednou vybírá drtivá většina lidí. Formou pravidelné výplaty penze je čerpá podle údajů Asociace penzijních fondů ČR pouze něco přes 12 tisíc lidí z celkového počtu 4,5 milionu klientů. Na podporu penzijního připojištění přitom stát vyplácí přes pět miliard korun ročně a další miliardy spolknou daňové úlevy, jimiž stát penzijní fondy zvýhodňuje.

Jednorázový výběr bude nevýhodný anebo přestane existovat

"Uvažujeme o tom, jak systém změnit, aby lidé úspory opravdu čerpali na svůj důchod. Není správné, aby 99 sprocent lidí vybralo peníze najednou i se státní podporou a pořizovalo si za ně zbytné věci," prohlásil šéf poradního a expertního sboru Vladimír Bezděk.

Vladimír Bezděk Šéf vládní důchodové komise Vladimír Bezděk

Jednou z možností je podle něho u jednorázových výběrů penzijního pojištění omezit či zrušit státní příspěvek. Ten dnes činí až 1800 korun ročně, pokud si člověk ukládá minimálně 6000 korun ročně. Nebo by se jednorázové výběry mohly zdanit více než pravidelná výplata penze. Uvažuje se však i o tom, že by lidé nemohli peníze z fondů jednorázově vybírat vůbec.

Lidi, kteří už smlouvu s penzijním fondem podepsali a na stáří si spoří, by se změny dotknout neměly. Novou legislativu totiž není možné aplikovat zpětně. To znamená, že pro ně budou platit současná pravidla. Budou moci peníze jako dosud vybrat jednorázově bez jakýchkoli san

—————

Zpět