Munich Re navzdory finanční krizi skončil rok 2008 se ziskem

28.04.2009 21:28

 

Nehledě na finanční krizi, Munich Re zaznamenal za finanční rok 2008 zisk. V souladu s předběžnými odhady dosáhl konsolidovaný zisk objemu 1,5 miliard eur.

Finanční síla celé skupiny umožní společnosti Munich Re rozdělit velkou část loňského zisku akcionářům: podle dozorčí rady se dividenda nezmění a dosáhne 5,50 euro na akcii. Jak se ukazuje, zajistný trh zřetelně přitvrdil a cenového obratu zřejmě již bylo dosaženo. Jak se uvádí v tiskové zprávě, Munich Re uspěl ve snaze zlepšit výnosnost svého portfolia.

„Když vezmeme v úvahu loňskou finanční krizi, je výsledek za rok 2008 uspokojivý. Díky našemu vynikajícímu risk managementu a diverzifikaci investičního portfolia prošli jsme finanční krizí poměrně dobře,“ uvedl finanční ředitel Jörg Schneider. Předcházející rok skupina skončila se ziskem 3,9 miliard eur, ale tehdy vydělala na mimořádném daňovém efektu ve výši 0,4 miliard eur. Hrubé předepsané pojistné Munich Re Group v roce 2008 vzrostlo o 1,5 % na 37,8 miliard euro.

V minulém roce došlo k výrazným pojistným škodám a to jak vinou přírodních katastrof, tak si své vyžádaly škody, způsobené lidmi.

Příjmy z pojistného v základním pojistném segmentu rostly, především zásluhou expanze na mezinárodních trzích. V kontrastu s tím je průběh životního pojištění, které klesalo, částečně vzhledem k uzavírání jednorázového životního pojištění, které převažovalo zejména v druhé polovině roku 2008 jako důsledek finanční krize.

Munich Re

—————

Zpět