Penzijní spoření bez přestupů

05.05.2009 08:23

OD ČERVENCE BUDE POKUTA ZA ZMĚNU PENZIJNÍHO FONDU, ZPROSTŘEDKOVATELÉ BUDOU MUSET UKÁZAT PROVIZI

 

Pokud přemýšlíte o změně penzijního fondu, udělejte do do konce června. Již od července letošního roku si totiž s největší pravděpodobností začnou penzijní fondy účtovat pokutu za přestup ke konkurenci.  Takzvaný poplatek za převod klienta bude dosahovat až osmi set korun a bude se vztahovat na všechny lidi, kteří spoří na penzi méně než pět let. Pokud novela projde Senátem, měla by platit od července. Důvodem pro   novelu zákona o penzijním připojištění je snaha zabránit častým přestupům klientů, které zvyšují náklady celého systému. Ukrajují totiž z výnosů fondů, které jsou kvůli dopadům finanční krize už tak v nelehké situaci. Změna jde zároveň na ruku velkým fondům, jež se tak chtějí  chránit před "kanibalismem" menších hráčů na trhu.

TO DOBRÉ  PRO ZAMĚSTNANCE:    Aby se přestupy ještě více zabetonovaly,  přidává novela přísnější podmínky pro nabízení penzijního připojištění. Nově nebudou smět zaměstnavatelé, kteří svým pracovníkům na penzi přispívají, vybírat fondy za zaměstnance. každý si tak alespoň papírově bude moci s příspěvkem od zaměstnavatele naložit podle svého uvážení.

 

Ruší se také veškeré "dárky", které mohly firmy dostávat od fondů či zprostředkovatelů penzijního spoření za uzavření smlouvy právě s jejich fondem. Na vše bude dohlížet ČNB. Zprostřekovaetelé navíc budou muset klientovi písemně vyčíslit, jak vysoká je jejich provize za uzavření  smlouvy.

Hlavně omezit čtyřmiliardové náklady na lovení klientů

 

A důvody pro tak zásadní omezení přestupů? Fondy už před sebou tlačí obří sumu více než čtyř miliard, které utratily za lovení nových klientů a nechtějí ji dále zvyšovat. Každým přechodem rostou náklady celého spořícího systému minimálně o provizi zprostředkovatelů.
Pro představu:  BONUS ZA ULOVENÍ KLIENTA, KTERÝ SE UPÍŠE KE SPOŘENÍ VÍCE NEŽ TISÍCIKORUNY NA DVACET LET, SE MŮŽE POHYBOVAT KOLEM DESETI TISÍC KORUN!!!!!
Tuto částku pochopitelně ve svém spoření zaplatí nakonec klient, ale fondy mu ji nemohou naúčtovat ihned, protože by mu prakticky  okamžitě odepsaly část naspořených peněz. A to si nemohou z důvodů konkurence na trhu dovolit. Aby jim tyto náklady neovlivňovaly alespoň na první pohled výsledky hospodaření, vedou je proto jako takzvané náklady příštích období a odepisují je jen velmi pomalu. Tato postupně rozpoštěná "koule" by mohla zmizet za čtyři až pět let.
Situace však tak jednoduchá není. Pokud totiž projde nový zákon o penzijním spoření, který teď čeká ve vládě, budou moci lidé vystoupit ze stávajícího systému  spoření a převést své peníze do nových fondů  Náklady na jejich dřívější ulovení zůstavnou ve starém systému, který se tak stane podstatně méně  výnosným, a to jak pro klienty, tak pro fondy. Lidem, kteří v něm  zůstanou, budou staré náklady ukrajovat velkou část z výnosů.

Tady je namístě opravdu si dobře promyslet, kde se vůbec  vyplatí člověku spořit na penzi. Zda volit penzijní připojištění a doufat, že v budoucnu něco dostane , anebo  do konce června z tohoto "výhodného "  penzijního připojištění vystoupit  a  zvolit si  dobrý důchodový program u životní pojišťovny, kde bude mít garantovánu kapitálovou výplatu nebo doživotně vyplácenou rentu. 

—————

Zpět