Penze za 50 let

02.02.2010 19:06

 

Penze za 50 let: Buď poloviční důchod, nebo dvojnásobné pojistné

Pokud zůstane stávající důchodový systém zachován, musíme se připravit buď na důchodové pojištění se sazbou okolo 50 %, či na penze ve výši 5000 korun. Hrozit také může pozdější odchod do důchodu.

Přestože odborníci tvrdí, že na důchodovou reformu už včera bylo pozdě, politici se do ní stále nehrnou. Někteří dokonce tvrdí, že žádná reforma není potřeba. Kdyby však v současnosti vypadala struktura obyvatelstva tak, jaká má být za 50 let, muselo by se buď výrazně zvýšit pojistné, či stejně razantně snížit důchody.

Problém důchodové reformy se opět vrátil na stůl. Ministr financí Eduard Janota sestavil komisi, která už podruhé pod vedením Vladimíra Bezděka, zhodnotí současný stav penzijního systému a navrhne možnosti jeho reformy. Zda však skutečně k nějakým změnám dojde není jisté, ne všechny politické strany považují za nutné průběžně financovaný systém měnit a zůstává tak otázka, zda se najde dostatečně silná politická vůle něco s důchody udělat. Přitom odborníci říkají, že na reformu bylo již včera pozdě.

Uspěje tentokrát Bezděkova komise lépe?

Proti reformě se navíc staví také odboráři, kteří varují před vyvedením prostředků z důchodového pojištění do penzijních fondů. "Jsem pro zachování stávajícího systému. Parametry by se měnily a zvýšilo by se pojistné. V průměru jedna OSVČ nyní odvádí nominálně třetinu toho, co je odváděno za zaměstnance. Zároveň by se také měly tedy srovnat podmínky, aby všichni platili stejně," uvedl před časem v rozhovoru pro server Podnikatel.cz Milan Štěch, šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Podle Štěcha klesá poměr ekonomicky aktivních k důchodcům už deset let. "Když se vrátíme desítky let zpátky, tak na jedno důchodce dělalo deset ekonomicky aktivních občanů, pak to bylo pět, teď jsou to dva a půl a budou to dva. A bylo to možné řešit tím, že ekonomika byla výkonná. Předpoklad pro zvládnutí je, že se bude hospodářství růstově vyvíjet," tvrdil Štěch. Jak však vyplývá ze statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ), za posledních deset let rovněž klesl o 6 % podíl průměrného důchodu k průměrné mzdě. Hodnota důchodů se tak vůči příjmům ekonomicky aktivních neustále snižuje. Čtěte také: I předčasný starobní důchodce může podnikat.

Demografický vývoj je neúprosný

Jestliže tedy zůstane stávající průběžně financovaný systém zachován, jak budou vypadat důchody či sociální pojištění za necelých 50 let? V současnosti v České republice pobírá starobní důchod 2 108 368 důchodců. Průměrná výše penze v současnosti činí zhruba 10 000 korun. Důchodové pojištění, tedy prostředky, z kterých se důchody vyplácí, platí celkem 4 905 021 poplatníků. Z toho 4 155 026 tvoří pojištění za zaměstnance, 746 389 poplatníků jsou OSVČ a zbylých 3 606 lidí platí důchodové pojištění dobrovolně.

—————

Zpět